Jättineule villasta

Lankava:n pakettia avatessa en rehellisesti tiennyt mitä odottaa. Kun paketti saatiin pojan kanssa auki, oli tilanne kuin elokuvista. Katse pakettiin, katse toisiimme ja molemmat nauroi ääneen. Paketissa on niin koomisen isoja lankavyyhtejä ja pyöröpuikot, että se vaikutti jopa epätodelliselta. Tosin tiedossa oli ettei nro 25 ( ei 2,5 vaan 25!!!) olevat puikot ole kovinkaan sirot.


Italialainen Grosso lanka on 100% luonnonvalkoista villaa, sitä on saatavilla myös muitakin värejä. Lankavan sivuilla tuotetiedoissa lukee: "SUPERPAKSU Korkealuokkainen italialainen villalanka. Grosso-lankaa ei käsitellä väreillä, vaan sen värit tulevat lampaan omista väreistä! Superpaksut villalangat lampaanvillan omissa väreissä sopivat muhkeisiin torkkupeittoihin ja muihin sisustusneuleisiin." Ison plussan lanka saa tosiaan laadusta, se ei nukkaa eikä purkaannu vaikka on kuin ilmaa. Työ ei ollut siis lainkaan raskas tehdä, ennemmin meno oli hiukan mökivää aluksi kunnes tajusi kuinka homma etenee helpoiten. Sokerina pohjalla parasta ikinä: Se ei kutita LAINKAAN! Siksi uskallankin suositella tätä vaunujen pohjalle pitämään vauvan lämpöisenä talvipakkasilla. Meillä tämä peite sai jo suosiota ja sen alle pujahti omien varpaiden lisäksi kymmenen pientä paljasta varvasta sanoin: iiiiihana peitto äiti.
Peitto on kooltaan 100x120 eli ei siis mikään huippu suuri vaan sellainen syli ja torkkupeitto. Lankaa kului tähänkin 5 vyyhtiä. Tuplasti suuremmalla määrällä saisi kunnon täkin. Loin alkuun 24 silmukkaa ja kierroksia kertyi kaikkiaan 38. Hauska asia oli se, että kun lankaa piti vaihtaa, huovutin neulalla päät yhteen. Peitossa ei ole siis yhtään solmua tai päättelyä. Langassa on kuitenkin yksi jippo, sitä ei kannata säikähtää. Lankaa kiertää kauttaaltaan toinen ohuempi lanka. Kun vyyhdin avaa, tuo lanka pitää poistaa vetämällä se pätkissä pois. En oikein tiedä tuon tarkoitusta, olisiko estämässä ettei lanka huovu niin helposti? Tai kuuluuko sitä edes poistaa?? Joka tapauksessa minä poistin sen. Neuloin vyyhdin aina kerralla ja en rullannut sitä turhaan vaan kasa sai olla vapaana ja näin neulominen kulki helposti. Vinkiksi antaisin, neulo niin löysää kuin ikinä mielesi antaa myötä, tulos on taatusti parempi. Jos jättineule kiinnostaa kannattaa ehdottomasti kokeilla! 


49 kommenttia :

 1. Ihana! Minkä hintaista tuo lanka on eli mitä tuon peiton hinnaksi tuli? Tosi kaunis kyllä. Mahtaakohan huopua käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy Sanna katsomassa tuolta lankavan sivuilta lisä tietoja langasta: http://www.lankava.fi/GROSSO :)

   Poista
 2. Ou nou! Mä olin jo visioinut tulevan lököilypeiton koko perheelle, mutta nyt jäin miettimään että olisko tuollainen sittenkin kivempi. Himpskatti! :D

  VastaaPoista
 3. Hauskan näköinen :). Pitää joskus testata.

  VastaaPoista
 4. Siis niin ihana ja valmistuisikin ehkä vähemmässä ajassa kuin kuukaudessa :) Wau! Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmistu kolmessa illassa n. 2h kerralla! On nopea neuloa, vaikka ei olisikaan mikään neulemestari. Minä en edes sukkia jaksa tehdä, mut tää oli houkutteleva ;) Oli pakko!

   Poista
 5. Voi, miten ihana :) Ja mikä langan ja puikkojen paksuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tuolla ihan alussa onkin mainittu, että puikot on koko 25, eli 25mm halkaisijalta ja kun katsot ekaa kuvaa, huomaat langanpaksuuden puikkojen vieressä :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Äkkiä sinä Johanna teet tälläisen, sillä olet näppärä neuloja!

   Poista
 7. Hauskan näköinen! Ihana!
  Tulee nopeasti valmista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 0.0 herranjestas..

   Mä en tiennyt, että noin paksua lankaa on olemassa - tai etenkään noin paksuja puikkoja. Voiko noita enää edes sanoa puikoiksi? Halot? Seipäät? Olen vähän nyt kyllä hämmentynyt. :D

   Peitto on kyllä ihanan muhkean ja pehmeän näköinen. Varmasti lämmin. :)

   Poista
  2. Hups. Ei pitänyt vastaamani aiempaan kommenttiin.. Mutta sinne meni. :D

   Poista
  3. En tiennyt minäkään kun kävin isoja etsimään :D Siksi meitä nauratti pojan kanssa aikalailla puikot nähtyämme :D

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Jani :) Tästä tuli kunnon vilunkarkoittaja, mutta on kauniskin tuossa sohvalla ♥

   Poista
 9. Kyllä sileäneule näyttääkin aivan mahtavalta jättilangasta neulottuna. Puikot on kyllä melkoiset järkäleet :D

  VastaaPoista
 10. Olisiko tuo ohut lanka ollut mukana kestävyyttä tuomassa? Käsityömessuilla eräs alpakkalangan myyjä kertoi, että yksistään alpakkalanka ei kestä esim. sukissa, mutta jos mukaan kutoo yhden hiuksen koko jalan pohjan matkalta, niin sitten kestää... Voisiko tässä olla vastaavassa roolissa tuo ohut lanka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kolmesäikeistä ja aika rumasti olisi jäänyt näkymään valmiissa työssä. Tuota virkaa minäkin tosin ajattelin :)

   Poista
  2. Lankavasta kertoivat, että ohut lanka on tarkoitettu jätettäväksi paikoilleen antamaan villalangalle kestävyyttä.

   Poista
  3. Näin se kuulemma on, minä poistin sen ja minusta ainakin jälki on auniimpaa niin. eikä lanka ole onneksi mennyt miksikään.

   Poista
 11. Mitä luulet kuinka pitkä tuo pyöröpuikkojen pituus kannattaisi olla jos meinaa tehdä ihan parivuoteen päiväpeittoa (2m? Leveys)? Bongasin 80-150cm väliltä noita juuri 25mm paksuisia pyöröjä, mutta arvon että mikä noista olisi se oikea pituus, ettei liian lyhyitä tule ostettua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli pituus 80cm ja siihen olisi voinut tehdä leveämmän huomattavasti. Uskaltaisin veikata 120cm, kannattaa varnasti kysyä vielä ihan jostain lankaliikkestä arviota :)

   Poista
 12. Aivan ihana!! Kässämessuilla satuin huomaamaan näitä isoja vyyhtejä ja puikkoja. Pakko myöntää, että en kyllä aluksi tajunnut että niillähän oikeasti neulotaan:D Tyylikkäita ja pehmoisia peittoja näillä saakin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peitto tosiaan on ihana. Puikot huvitti kyllä itseäni ihan valtavasti, hauskaa hommaa. Hiukan erilaista!

   Poista
 13. Heippa! Teen kollaasipostausta erilaisista diy-lahjaideoista, sopiiko jos lainaan yhtä kuvaasi siihen? Linkkaan toki myös tänne! :)

  VastaaPoista
 14. Voi jestas miten ihana! Pitääkin tutustua tuohon Grossoon, olen etsiskellyt juuri tuollasta kaikenlaisiin projekteihin mitä pää syytää. Mutta nythän täältä tuli taas yksi projekti lisää. :)

  VastaaPoista
 15. Laitoin tilaukseen tätä samaa lankaa. Lankavalla ei suositeltu tukilangan poistamista.

  VastaaPoista
 16. Miten käytännössä huovutit langanpäät yhteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Superlon pala ja huovutusneula. Langanpäät limittäin ja naputtelin neulalla yhteen! :)

   Poista
 17. Monta kg meni koko peittoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vyyhti on 200g muistaakseni... 5 kpl pieneen, 10kpl isoon peittoon. 2kg siis kunnon kokoiseen. Hintaa tulee n. 125€

   Poista
 18. Viidestä kerästä ja 27 silmukalla näyttäisi tulevan n. 90 * 90 cm peitto. Pitäisikö siis yrittää neuloa mahdollisimman tiukasti jotta saisi tuon 1 m * 1,2 m kokoisen vai mahdollisimman löysästi? Tai venytitkö lankaa tekovaiheessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Venytin, koska silloin siitä tulee lankamainen. Oma käsiala vaikuttaa paljon tekemiseen, eli kokeilun kautta tiedät minkä kokoinen sinulla tulee :)

   Poista
 19. Hei, miten peitto on kestänyt käytössä (onko sitä käytetty peittona vai onko se ollut "vain koristeena")? Onko peitto nukkaantunut tai likaantunut? Kyselen tätä, kun valmistelemme ensi kevääksi elämysnäyttelyä, jossa haluaisimme käyttää osaksi myös tätä ihanaa materiaalia. Peitto tulisi siis mahdollisesti yleisön (vauvasta vaariin) kosketeltavaksi, istuttavaksi jne. Kiitos tiedosta jo etukäteen!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kestänyt tosi hyvin! Jos laitan kuvaa Instagramiin tai facebookiin pääsetkö katsomaan? :) Ja on tosiaan ollut ihan käytössä. Ei koristeena!

   Poista
  2. Nostaa ihan ensimmäisissä käytössä pintaan sellainen nukan joka lähtee ihan nyppäämällä pois... tai se ei ole nukkaa vaan sellainen irtonöyhtä...

   Poista
 20. Tämä lanka on Menitassa vain tänään -30%. Täällä on myös siis tekeillä 8 vyyhdin peitto. Katotaan mitä syntyy! Tekisi mieli kyllä poistaa tuo tukilanka, se on ruma ja näkyy esimerkiksi minun luonnonvärisessä peitossani selvästi. Kiitos vinkeistä Satu-Johanna!

  VastaaPoista

Ilolla luen kommentit ja vastaan sinulle lisäkysymyksiin ♥