Voiko bataatista kasvattaa huonekasvin?

Eräänä aamuna naurahdin ääneen kun näin Instassa @helhome:n kuvan ruukussa nököttävästä bataatista ja ananastupsusta. Bataatti oli kuitenkin niin huvittava, että oli aivan pakko klikata kuva auki ja kysyä lisää. Mitä sinä puuhaat? Ei mennyt kuin iltapäivää kun kirjahyllyssä nökötti bataatti vesiastiassa(ja minulle naurettiin kotona!) Tässä kohtaa sopii sanoa: Kun pilkka osuu omaan nilkkaan... hahaa!

Tutkiskelin asiaa. Bataatin voi joko laittaa suoraan multaan tai veteen ensin juurtumaan. Kuitenkin niin, että puolet bataatista jää pintaan. Ajattelin kokeilla juurruttamista. Tökkäsin neljä hammastikkua bataatin kylkiin ja laitoin sen lasiastiaan roikkumaan 17. helmikuuta. Näin bataatti ei köllähtäisi kumolleen astiaan vaan roikkuu tikkujen varassa. Hiljaisten viikkojen aikana alkoi ilmestymään hentoa juurta ja n. kuukauden jälkeen kylkiin ilmestyi violetteja nökeröitä. Tässä vaiheessa tökkäsin bataatin multaan, ajattelin sen tarvitsevan ravinteita kasvaakseen. Kaksi viikkoa ensimmäisten alkujen ilmestymisestä ollaan tässä vaiheessa. Alkuja on kaikkiaan viisitoista.

Sitä tuleeko tästä koskaan upeasti liloin kukkasin kukkiva käynnös jää nähtäväksi... Nyt se muistuttaa perunalaariin unohdettua ylisuurta itänyttä serkkupoikaa perunaa. Kerron bataatin kuulumisia taas parin viikon kuluttua, pysy siis mukana seuraamassa kasvun ihmettä!

Onko sinulla kotona mitään tämän kaltaisi kokeiluita? Kerro! 


16 kommenttia :

 1. Ei vitsit miten hauska idea! Tätähän pitää kokeilla.. Olenkin tästä juuri sopivasti lähdössä kauppaan. :)

  VastaaPoista
 2. Bataatti tosiaan on tosi hauska ja helppo kasvi,meillä kasvatetaan vuosittain.Kesäksi istutan sen ulos joko omaan rukkuunsa tai kesäkukkien sekaan antamaan kontrastia ja muotoa.Viime kesänä kokeilin puolittaa bataatin ja yhtä hyvin kasvoi molemmat puolikkaat:)
  Hedelmiä ja vihanneksia on hauska kokeilla eikä kallistakaan.Litseistä tulee huvittavia pieniä kasveja,samoin maapähkinöistä.Avokadosta kasvaa korkea tupsupäinen kasvi,inkivääristä myös.Tamarillo itää tosi tehokkaasti,mutta koko kasvi haisee hirveälle...Pari viikkoa sitten laitoin lehtisellerin jämän veteen ja myös se alkoi kasvattaa lehtiä ahkerasti ja juuriakin jo näkyy:).

  VastaaPoista
 3. Eikä, aika hauska idea. Pitäisiköhän itsekin kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Mulla on avokadon siemen hyllyllä, vesiastiassa tikut kyljissä kiinni ;)
  Naurettiin myös minulle :) Mahtavaa että muutkin harrastaa tätä kokeilevaa kasvatusta :)
  -Kati

  VastaaPoista
 5. Avokadolla oli juuret jo syöntivaiheessa joten törkkäsin multaan, muutoin hyötöön suhtaudun skeptisesti :D. Hyvin se lähti.
  Jännä tuo bataatti - jotenkin oletin että se on samantapainen kuin peruna mutta puhuttekin köynnöksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän tosiaan pitäisi kasvattaa toisenlainen kasvusto! Nähtäväksi jää nyt näyttää hyvältä :)

   Poista
 6. Tätä tekis kyl mieli kokeilla. Tuleeko siitä siis niin iso, et tuo itse bataatti peittyy kokonaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei aavistustakaan ollut mutta nyt versoo niin voimakkaasti, että varmaan jää peittoon tällä menolla!

   Poista
 7. Moi, minulla oli aikaisemmin myös bataatti-kokeilu, mutta se ei lähtenyt millään juurtumaan. Nyt laitoin uudelleen, koska aurinkokin joskus näyttäytyy. Minulla on samalla tekniikalla kaksi pottua keittiön ikkunalla. Komeet on juuret vaan vielä on todella hennot idunalut. Kiva seurata. Pinterestistä näin ehkä myös saman puskan josta inspiroiduit. olishan se hienoa kun tämä omani onnistuisi noin hyvin kuin sinulla. Tsemppiä.

  VastaaPoista
 8. Tätä pitää kyllä kokeilla! Ja itse olen kokeillut myös kaupan mangoa, avokadoa ja sitruunaa ja kaikki lähti itämään :) Tosin mango vasta kolmannella yrityksellä, mutta nyt siinä on jo iso ja tukeva varsi sekä valtavat lehdet. (Suosittelen kokeilemaan)

  Ja tää sun blogi on ihan mahtava nyt kun sain luettua joitain postauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Bataattia on ollut hauska seurata se on jo aika valtava. On loppuviikosta tulossa postauskin siitä :)

   Poista

Ilolla luen kommentit ja vastaan sinulle lisäkysymyksiin ♥