Kahvinkeitin vaihtui perkolaattoriin

Aamu. Kahvi.  Aamukahvi. En takuulla ole yksin ajatuksen kanssa i h a n a a, siemaillessa ensimmäisiä aromeja aamulla unisena. Aikaisemmin pöydällä roprotti monissa kodeissa tuttu kahvinkeittimien kuningas Moccamaster. Yksi ainut vierailu isän luona sai kahvihetkiin muutoksen. Ihmettelin hänen kummallista keitintä. Hopeista pannua. Pian selvisi ettei kyseessä ole kahvinkeitin vaan perkolaattori, kotoisemmin pulputuspannu. Sen ulkomuoto kiehtoi jo sinällään, mutta maistettuani kahvia sen tuottama sisältö vielä enemmän. 


Perkolaattorissa pannujauhatus kahvi ladataan metallisäiliöön joka laitetaan kannun sisään yläosaan suodatin putken päälle. Suodatinpussia ei siis tarvita. Kun virran laittaa päälle nousee kuumentunut vesi ylös suodatinputkea pitkin pannun yläosaan ja valuu sieltä kahvin jauheen päälle. Ja jälleen takaisin alasäiliöön. Tämä jatkuu niin kauan kunnes lämpötila on lähellä kiehumispistettä, sitten pannun pulputus lakkaa. Virta jää päälle, mutta ns. lämmitystilaan. Kahvi on ihanan pehmeää, kuumaa ja aromit leijailee melko voimakkaasti. 


Tällä hetkellä meiltä löytyy ihan perus juhlamokkaa pannujauhatuksella, mutta perkolaattorin hankinta sai kahvikissan uteliaaksi ja uusia kahvilaatuja on kokeiltava. Oma pannuni on pieni kuudenkupin keitin ja se on hankittu ihan Prismasta, joka yllätyksekseni myi niitä. Jos siis halajat maukkaampia kahvi hetkiä voin lämpimästi suositella oman perkolaattorin hankintaa.


10 kommenttia :

 1. Tämän ylistyksiä on kuultu kyllä. En ole varma oonko itse koskaan maistellut. Kerran meillä kävi yksi hyvin omaperäinen tuttavamme, joka ei suostunut juomaan meillä kahvia, koska sitä ei oltu keitetty pergolaattorilla... tai oiskohan suostunut juomaan, mut ainakin teki selväksi, ettei kahvimme ollut mistään kotoisin pergolaattorikaffeeseen nähden. 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vei kyllä mennessään ihan eka kupillisesta! Ja vielä kun löytää sen The kahvin tähän :)

   Poista
 2. Mä olen kuullut tuosta pergolaattorista myös pelkkää hyvää. Meillä on vaihdettu valmiiksi jauhettu kahvi muutama vuosi sitten kahvipapuihin, jotka sitten itse jauhamme sitä mukaan kun tarvii ja siinäkin huomasi heti eron, parempaa on.

  Nautinnollisia kahvihetkiä.

  VastaaPoista
 3. Pergolaattori on PARAS! Meillä ollut käytössä monta vuotta, välillä ostettiin tavallinen termoskeitin mutta äkkiä vaihtui takasi pergolaattoriin, on se vaan niin parasta kahvia. Nautinnollisia kahvi hetkiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nautin joka kupista :) ja ihanaa on sekin kuinka vähän se vie tilaa...

   Poista
 4. Meillä on ollut pergolaattorikeitin vuosikausia. Totta on, että sillä tulee niin parasta kahvia. Niitä pienempiä mitä meillä oli, en ole enää nähnyt. Ajan mittaan se alkoi keitellä uudelleen, joten hylkäsin sen. Iso pergalaattorikeiton on varastossa, koska se on aivan turhan iso meille kahdelle. Aina joskus otan sen esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä meidän on tosiaan 6 kupin ja sopiva juuri kahden tarpeisiin. Tosi kätevä suorastaan :)

   Poista
 5. MOI MUMMOLLA JA PAPALLA ON OLLUT VUOSIKAUSIA PERKOLAATORI JA SE PARAS JA LÖYTY MEILTÄ VIELÄ TERÄSPANNU JA SILLÄKIN KEITÄMME VÄLILLÄ KAHVEET .....OIKEA NOKIPANNU KAHVEET ,MELLÄ ON ISOPERKOLAATORI .

  VastaaPoista

Ilolla luen kommentit ja vastaan sinulle lisäkysymyksiin ♥