Uudista vanha kaappi ITSE TEHDYLLÄ kalkkimaalilla

* yhteistyössä K-Rauta Rautapertti Imatra
Mitä makuuhuone teille merkitsee? Onko se huone jossa levätään, luetaan tai katsotaan televisiota? Minulle makuuhuone on paikka jonne mennään vasta kun on aika nukkua. Meillä ei tosiaan kirjoja tai lehtiäkään löydy sängyn vierestä. Siksi makuuhuone on ikään kuin aina ollut sisustuksen suhteen hiukan retuperällä. Viimeksi uusin makuuhuonetta helmikuussa ja siitä lähtien se on taas vain ollut.

Nyt vain tuli mitta täyteen tätä kaappia. Ruma on ruma. Pinta vanha ja tahmea, joku joskus uudistanut sitä huonolla menestyksellä. Väri ei sopinut muutenkaan meille, mutta en voinut kaappi vanhusta roskalava kuormaankaan edelliseltä omistajalta laskea. Muutaman vuoden olen sitä katsellut ja pohtinut, ei vain ole tullut sitä a-haa!-elämystä ennen tätä viikkoa. Kävin Imatran K-raudassa taas kerran ja sisustusosastolla silmiin osui kauniit peuran(?)päät. Näitä oli kolmessa koossa ja näistä pienimpiä pyörittelin ja pyörittelin käsissä ja silloin mielessä kirkastui: kaappi, ovenkahva, musta-valkoinen, kalkkimaali... Ja kovalla kipityksellä kaupan toiseen päähän maaliosastolle.

Muutos on valtava koko makuuhuoneessa. Miten yksi huonekalu saa muulle huoneelle ihan uuden ilmeen. Entinen rumilus on huoneen kaunein asia. Niin siinä sitten yleensä käy. Uudista yksi asia ja koko huone joutuu myllerryksen valtaan, tapaamme muiden uudistusten parissa siis myöhemmin.


Makuuhuoneessa oli jo ennestään Jysk:stä ostetut "ruttuiset" ylipitkät maassa valuvat verhot ja itse tehty valkoinen nahkamatto. Nahkainen matto on ollut nyt 10 kk lattialla ja on kiitollisin matto koko talossa. Se ei ole mennyt miksikään. Sen voi imuroida, sen voi mopata ja edes koiran kynnet eivät ole siihen tehneet jälkiä. Katso tästä kuin valmistat oman mattosi. Nurkassa nököttävä kori oli kaverin pihasta noudettu ruosteinen romu, jonka maalasin. Pallovalot on myös itse tehty. Olin jo luopumassa pallovaloista kokonaan. Tuntui, että niiden aika sisustuksessamme on jo ohi. Vaan nyt ne ovatkin taas siinä niin kauniina. Mitä pidät kaapista? Vetimet ovat rohkea valinta, mutta meille sopivat.Tämä kaappi on siis maalattu itse tehdyllä kalkkimaalilla. Ensimmäisessä osassa tein "kalkkimaalia", joka sopi hienosti pienempään kodin sisustamiseen. Sen pohjana oli akryyliväri ja kipsijauhe. Nyt pääset kokeilemaan oikean kalkkimaalin tekoa,  joka on valmistettu kalsiumkarbonaatista ja vesiohenteisesta kalustemaalista. Kalsiumkarbonaatti on hiilihapon kalsiumsuola. Oman jauheeni ostin apteekista (Kysy hintaa ja pakkauskokoja omasta apteekistasi), jossa se oli tilaus tavarana. Pohjana käytin tavallista Teknoksen Futura Agua-kalustemaalia. Suosittelen käyttämään vesiohenteista maalia, koska maalia pitää ohentaa. 

Mittana käytin desimittaa ja tavallista teelusikkaa. 1dl maalia laitoin 1/5 vettä ja 1tl kalsiumkarbonaattia.  En halunnut maalista liian kalkkimaista vaan kauniin himmeää. Se toimi. Maalasin kaapin kahdesti leveällä pensselillä. Jos haluat kunnon kalkkimaisen pinnan tuplaa  kalsiumkarbonaatin määrä pohjakerrokseen, näet kuinka paljon se himmentää ja "haalistaa maalia". Pintakerroksella voit sitten säätää himmeyttä. Tee maalia VAIN sen verran kuin käytät ja sekoita sitä kokoajan, jotta jauhe painu pohjaan. Viimeistelin kaapin vahaamalla sen, mustalla huonekaluvahalla. Vahaa voit ostaa esim. täältä. Pohjatöitä kalkkimaalit eivät tarvitse, mutta minä kuitenkin aina hion pinnan kevyesti rikki. Näin haluan taata, että maali pysyy kunnolla.

Iloisia maalaushetkiä! 

17 kommenttia :

 1. Kerrassaan upea tuunaus, tykkään todella! Ja noi vetimet ovat täydelliset, sopii kaapin kanssa yksiin kuin nenä päähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marie, vetimet muuttivat kaapin ilmeen TÄYSIN. Ne sopivat siihen tosiaan täydellisesti ♥

   Poista
 2. Ihana kaappi! Olen myös haaveillut tuollaisesta juurikin mustaksi maalattuna! Mutta nuo vetimet! Oih! Sopii niin hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdistämällä toisinaan aivan erilaisia asioita keskenään saadaan yllättäen uskomattoman ihania kokonaisuuksia.

   Poista
 3. Vautsuvau! Tulipa siitä upea. Peuranpäät kahvoina ovat juuri sopivalla tavalla överit.

  VastaaPoista
 4. Itse tehtyä kalkkimaalia - oot vaan niin Super! Ja ihan huikeat vetimet. Ei voi ku huokailla täällä. :)

  VastaaPoista
 5. Wau, upea lopputulos! Varsinkin noi vetimet on ihanat. Sun koko blogi vaikuttaa niin kivalta ja olevan täynnä mua kiinnostavia postauksia, että pääset heti lukulistalle :) tykkään!

  VastaaPoista
 6. Ihan älyttömän ihana ja nuo vetimet on niin sopivat tuohon. Kerrassaan ihana :D

  VastaaPoista
 7. Ihana lopputulos ja niin superit vetimet. Wau!! Liisa

  VastaaPoista
 8. Toistan mitä muutkin: WAUWAUWAU. Ihana lopputulos. Nuo sarvikaverit kruunaavat kokonaisuuden <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläänkin vielä wau-wau-wau fiilis. Kaappi on makuuhuoneessa... ei kyllä mahdu muualle vaikka mieli tekisi raahata heti just nyt tänne muualle :D

   Poista
 9. Ihana ja vetimet on hyvä valinta! Siinä on särmää ja sulla hyvä silmä! I love!

  VastaaPoista

Ilolla luen kommentit ja vastaan sinulle lisäkysymyksiin ♥