Jättiviltin A-B-C lukijakuvin

Vuosi sitten etsin vaihtoehtoista tapaa toteuttaa jättiviltti edullisesti. Aidosta villasta tehty kuritti lompakko niin reilusti, että kaivattiin edullista vaihtoehtoa. Se löytyi Jysk:n edullisista fleesehuovista. Viltin koko riippuu paljon siitä minkä kokoisilla puikoilla sen teet ja millainen käsialasi on. Ohjeena 10kpl vilttejä saat kunnon kokoisen peiton! Jättiviltin hinnaksi tulee näin 25 euroa(2,50€/kpl).

Kuva: Jenni Rahunen


Kuinka leikkaan kuteen?
Kun viltit on hankittu on aika leikata ne kuteeksi ja valmis kude venytetään, jotta siitä tulee lankamainen. VARMISTA siis leikkaus suunta ennen kuin aloitat, fleese venyy vain yhteen suuntaan. Venymissuunta tulee olla sama kuin leikkaussuunta.
Tässä kaksi tapaa leikata viltit:
Kotilieden video matonkuteen leikkaaminen nopeasti. Toimii ohuissa huovissa samalla tavalla. 
➤Oma ohjeeni kuvalla:
Millä sitten neuloisin?
Itselleni sopii parhaiten nro 25 pyöröpuikot, jotka ostin valmiina Lankavalta. Tässä muutama ostopaikkalinkki paksuihin puikkoihin : Texomer(pyöröpuikot 20mm), Lankava(pyöröpuikot 25mm) ja Lankamaailma(suorat puikot).

Monesta paikasta puikot aika ajoin loppuvat ja saatavuus on saanut neulojat kekseliäiksi. Puikkoja voi tehdä itse mitä erilaisemmista asioista.

Puikot palsapuusta ja sähköjohdosta. Kuva: Seija Ervelius

Jos pyöröpuikot tuntuu mysteeriltä, on suorat puikot helpompi toteuttaa. Ja siihen on olemassa monen monta vaihtoehtoa, näillä lukijani ovat mm. peittonsa tehneet: harjanvarret, eripaksuiset muovi-ja pahviputket, biljardi/korona- ja aurauskepit, sählymailan- ja mopinvarret tai vaikka alumiiniset verhotangot. Vain mielikuvitus on rajana.

"Ihan mielettömiä innovaatioita!"

Lukijoiden kuvat lämmittävät valtavasti mieltä. Ja olen ylpeä jokaisen tekijän kädenjäljestä, innokkuudesta ja sitkeydestä saada jättiviltti valmiiksi.

Neulottu muoviputkilla. Kuva: Suvi Rinkinen
Pitkät puikot. Kuva Emmi Norasuo
Käsin kudottu pöydän päällä. Kuva: Ursula Vaskeinen.
Miten neulon viltin?
Luo puikoille 34-40 silmukkaa. Tee minimimäärä(34) silmukoita jos puikkosi ovat todella paksut. Jos käytän harjanvarren paksuutta sopivaksi on todettu 36-38 silmukkaa. Lopputulokseen vaikuttaa kuitenkin oma käsialasi ihan valtavasti. Tiedossani olevia valmiiita kokoja ovat olleet 100-130cm x 130-160cm. Eli tarkkaa kokoa en pysty antamaan.

Sileäviltti syntyy neulomalla ensin kierros oikein, seuraava kierros nurin, kierros oikein, kierros nurin jne. Sileäneuleen ohje videoin NovitaTubesta: oikea kätiselle ja vasen kätiselle.

Sileäneule. Kuva: Johanna Laine
2 oikein-2 nurin tekniikalla saadaan elävä pinta. Kuva Puutaloelämää Kirsi. ps. Ihana blogi

Voinko toteuttaa neuleeni muuten? 


Voit! Käsivarsilla, pöytäneulonnalla ja sormineulonnalla saa myös muhkean lämmittimen. Käsivarsilla neulottaessa suosittelen kuitenkin tekemään kuteesta 10cm leveää. Lopputulos on myös löysempi. Videot näihin tekniikoihin:

➤  Käsivarsineulonta: TÄSTÄ video on englannin kielinen, mutta erittäin selkeä oppimiseen.
➤  Pöytäneulonta: TÄSTÄ. Tekniikka on melko hidas. 
➤  Sormineulonta: TÄSTÄ. Tämä on näppärä tekniikka.


Sormineulonnalla 10 vilttiä ja kooksi tuli 100 x 160 cm. Kuva: Tanja Österman

Pyöröpuikoilla. Kuva: Seija Ervelius

32mm viemäriputkilla. Kuva: Laura Oravainen-Rissanen
Kuva Virpi Gee.

Tässä vielä linkit omiin jättineuleohjeisiini: PAKSUSTA MERINOLANGASTA ja VILLALANGASTA.


Ps. Jos sinulla on kuva viltistäsi, voit laittaa sen minulle ja julkaisen sen mielelläni. Kuvan tulee olla tarpeeksi suuri ja selkeä, jotta siitä saa selvää :) thelittlevillagewife@gmail.com

11 kommenttia :

 1. Wau! Upeita vilttejä kaikki.
  Minunkin täytyy jossakin vaiheessa kokeilla.

  VastaaPoista
 2. Tää on mukava ja kattava postaus :) kiva nähdä myös muiden töitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta oli myös ihana nähdä näitä peittoja. Lisää kuvia vielä tulossa!

   Poista
 3. Miten leikataan/taitellaan nuo kanttiset reunat fleesehuovan kuteesta, ettei ne näy ja tursota valmiissa neuleessa? Neuvoista kiitollinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa leikata mahdollisimman syvälle... ja jos haluaa niin pyöristää nuo kantikkaat kohdat. Ja piää muistaa venyttää kude kunnolla!

   Poista
 4. On nämä muhevan näköisiä.
  Tuolla ohjeella onnistuu varmasti :)

  VastaaPoista
 5. Hei! Täällä tyhmä kysyy😃. Taitellaanko fleecepeitto pituussuunnassa kahtia ennen leikkausta? Ps Ihania peittoja sinulla😍

  VastaaPoista

Ilolla luen kommentit ja vastaan sinulle lisäkysymyksiin ♥