Tee itse "KALKKIMAALI" osa 1/2

Kalkkimaali - Chalk Paint - Vintegemaali - mattamaali rakkaalla lapselle on kehittynyt monta nimeä. Tee se itse - sisustajat himoitsevat maaleja kuin raskaana olevat mielitekojaan. Miksi? Helppous. Maaleja mainostetaan helppoina ja "sinäkin onnistut varmasti" kommenttien siivittämänä. Pohjatöitä ei tarvita (oma mielipiteeni on, että ne kannattaa aina!). Moni kuka ei ole ennen sutiin tarttunut on löytänyt tavan toteuttaa itseään. Moni ryntääkin rautakauppaan karmit rytisten kysymään tätä kuumaa kamaa. Turhaan. Niitä myyvät vain erikoisliikkeet ja varmin tapa onkin hankkia maalit netin kautta. 

Mitäs sitten kun asut pikkukylässä, kustikin polkee joka kolmas päivä tai mieli on muuten malttamaton? Tahdot maalata heti. Ja siitä se ajatus sitten taas lähti. Oman kalkkimaalin valmistus. Vaeltamalla internetin syövereissä huomaan erilaisia omia "kalkkimaali" sekoituksia tulevan vastaan. Ja lopuksi päädyn kolisuttamaan omia varastojani, mitä sieltä löytyy. Kipsijauhetta, akryylimaaleja ja muita maalin jämiä. Nämä saa kelvata, näistä tulee "Pikkukylän kalkkimaali - reseptit".

* * * * *

Tarvitset: Kipsiä ja akryylimaalia. Sekoitus astian ja siveltimen. Mitan, joka voi olla mikä tahansa, kippo tai kuppi, mutta suhteuta mitan koko työn kokoon. Yskänlääke lusikka -> pariin keskikokoiseen lasipurkkiin / peilin kehyksiin.  Muovi muki -> jakkaraan. 

1. Lasipurkkien maalaus. Kiiltävä musta akryylimaali + kipsijauhe , mittana yskänlääkelusikka.

Reseptinä: 11/2 mittaa kipsiä, 3 mittaa vettä, 2 mittaa maalia. Sekoita hyvin. Tulee pieniä ilmakuplia. Sekoita kokoajan maalauksen yhteydessä ettei kipsi painu pohjaan. Koostumuksen pitää olla vellimäistä, jos ei ole lisää tilkka kerrallaan vettä.

Timanttipurkin muut vaiheet: Leikkasin lasipurkkeihin ennen maalausta timantti silhuetit kontakti muovista ja poistin maalin kuivuttua. Tein valkoisella maalitussilla reunat(reuna idea Nipalan Ipanoiden instasta!). Sulatin pienen palan läpikuultavaa valkoista kynttilää vesihauteessa ja kaadoin purkin sisälle, pyörittelin sulaa massaa lasipurkissa. Näin syntyi "timantti-efekti" kirkkaaseen aukkoon. Sisään voi laittaa joko led-tuikun tai -valot.Lopputulos: Helposti levittyvä, riittoisa, hyvin peittävä (ilmakuplat häviää), mattapintainen maali, muuttaa mustan tumman harmaaksi. Kuivaa nopeasti ja hiustenkuivaajalla sekunneissa. SUPER hyvä askarteluun. Kauniin elävä betonimainen pinta.

* * * * * 

2. Peilinkehykset. Vaatimuksena pyyhittävä pinta. Akryylimaali valkoinen + kipsijauho, mittana yskänlääke lusikka. Sama resepti kuin lasipurkeissa + 1 mitallinen mattalakkaa. 
Lopputulos: Helposti levittyvä, riittoisa, hyvin peittävä (ilmakuplat häviää), mattapintainen maali, valkoinen pysyy puhtaana. Kuivaa nopeasti ja hiustenkuivaajalla sekunneissa. Pinta pyyhittävissä nihkeällä liinalla pölyistä. 

Tarkastellaampas kustannuksia. Pussillinen kipsiä maksaa n.4euroa ja tälläisiin maalauksiin sitä menee ihan mielettömän vähän. Pussista riittää siis useisiin pienempiin projekteihin. Maaleina voit käyttää akryylimaalien jämätkin, koska vettä lisätään maaliin niin reilusti 2/3 maaliin nähden. Akryylimaaleja on paljon eri hintaisia ja kokoisia. Yksi omista sarjoista maksoi 6kpl/8,90€ ja niillä maalaan tosiaan älyttömät määrät vaikka putkilot ovat  pieniä. Lisäksi ne ovat miellyttäviä, niissä ei ole voimakasta tuoksua. 

Seuraavassa osassa on tulossa huonekalun maalaus tee-se-itse kalkkimaalilla. Jossa on täysin uusi resepti!! 

12 kommenttia :

 1. Viime keväänä tein myös itse kipsistä maalia ja maalasin nojatuolin kankaankin. Hyvin on pysynyt kuosissaan :)
  Kipsimaalilla maalailin vaikkas ja mitä. On tosi riittoisaa. Liitutaulujakin tein siitä. Pussissa on vielä kipsiä jäljellä vaikka kuinka moneen satsiin vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SInullako se tuoli oli kipsillä tehty? WAU!!! Laitatko linkin tähän niin muutkin pääsevät katsomaan! Minä en tätä muistanut ollenkaan. ÄRSYTTI niin kun meiltä päin ei saa mitään ja kaivelin kaikki kaapit ja pohdin, MISTÄ TEEN "KALKKIMAALIA" :D :D :D

   Poista
  2. Löysinkin sen: http://katinasiat.blogspot.fi/2015/06/nojatuolin-maalaus.html

   Poista
  3. Juu, remonttiässää ja kalkkimaalia :D
   Tässäpä linkki http://katinasiat.blogspot.fi/2015/06/nojatuolin-maalaus.html
   Lisäsin tekstin loppuun vielä linkin, josta näkee miltä tuoli näyttää vuosi maalaamisen jälkeen.

   Poista
  4. Kiitos Kati ♥ Muistin tämän tuolin, mutta en tosiaan millä olit sen tehnyt! Ihan HUIPPU JUTTU!

   Poista
 2. Kiitos vinkistä.Tätä täytyy kyllä kokeilla:D

  VastaaPoista
 3. Kalkkimaalailu on kivaa puuhaa. Mun maaliin tuli kipsijauhon sijaan ruokasoodaa. Nyt mulla on liitujauhoa,siitä kokeilen tehdä seuraavaksi. Niin ja soodamaalin pohjana oli ikean askarteluvärit.
  -Paula-

  VastaaPoista
 4. Kiitos ohjeesta. Tätä voisikin kokeilla joskus. Kipsijauhoa ja akryylivärejähän löytyy omista varastoista. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri parasta se, että monella on jo näitä varastossa! Ja aina sen väristä kuin tarviaa juuri sopivan verran.

   Poista
 5. Hyvä vinkki - melkein pakko ottaa kokeiluun jossakin vaiheessa. Kalkkiakin kipsitöistä on jemmassa :)

  VastaaPoista

Ilolla luen kommentit ja vastaan sinulle lisäkysymyksiin ♥