Kotimainen kokedama kuusentaimesta

Japanilaisesta kokedamasta eli sammalpallosta, jotka roikkuvat katosta meinattiin suurtakin hittiä vuosi sitten. Sisustusblogeissa sitä toisinaan bongasinkin. Sammalpallon sisään siis istutetaan kasvi, joka juurtuu sinne. Siihen ei siis kovinkaan kummoisia rakennustarvikkeita tarvita, vaan idea on saada luonnosta liki kaikki.

Olen pikkuhiljaa huomannut taas huonekuusia kaupoista ja blogeista. Viime vuonna niitä tuntui oleva kaikkialla. Meillä puolestaa kasvaa ihan pihassa paljon pieniä kuusentaimia. En voinut vastustaa kiusausta kokeilla supi suomalaista kokedamaa. 

Meidän sammalpallo syntyi puhtaasti luomu kuusentaimesta ja sammalmatosta, käytin siimaa pallon kokoamiseen. Kuusentaimi lähti nykäisemällä paksusta sammalmatosta irti. Muovipussillinen sammalta riitti palloon. Aloin laittaa sitä kerros kerrokselta juurien ympärille, sitoen kokoajan siimalla. Pallon muoto syntyi kuin itsestään. Viimeisenä upotin sen veteen ja annoin valua puolituntia pihalla ennen kuin nappasin sisällä.

Ihan oikeaoppisia ohjeita voit lukea vaikka täältä lisää. Katsotaan kuinka kauan meidän oma kaakkkois-suomen kokedama kestää! Kuivahtaneen sammalpallon huomaat painosta ja silloin se on aika upottaa jälleen veteen muutamaksi minuutiksi. Vehreänä pinnan pidät sumuttamalla sitä. Muistakaa sammalta ei sovi mennä keräämään ilman maanomistajan lupaa, eikä kenenkään taimikosta nykimään taimia!

Meillä oli muuten niin mukava iltapäivä. Molemmat lapset lähtivät vielä koiraa käyttämään metsään ja paistoimme pojan kanssa vielä ulkoilujen ja uudemman metsäreissun päälle makkaraa. Nyt jos ei uni tule, mörökölli minut vieköön. Leppoisaa tiistai iltaa sinne ruudun taakse. Me lähdemme löylyihin....6 kommenttia :

 1. Onpas vinkeä keksintö. :) Tuotako ei siis muuten kastella kuin upotetaan veteen hetkeksi (ja valutetaan jossain?) ja suihkuttamalla? Projekti kasvatetaan oma joulukuusi. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Eilen otin Kuustosen suihkuun. Upotin ämpäriin ja valutin siinä missä moppirutistetaan kuivaksi :D aamulla nostin vasta omalle paikalle. Nyt alkaa näkymään pientä kasvua muuten jo noissa latvan päissä... katsotaan kuinka käy, onko tuo hengissä vielä jouluna. Kodinonni ja muratti, myös orkideat viihtyy näin!

   Poista
 2. M.Kuustonenhan näyttää tosi hyvältä jutulta! Tämä ois kyllä sellainen juttu, jota voisikin testata. Omassa pihassa riittää sammalta (se on kumma, miten se tykkää kasvaa meidän nurmikollekin) ja kuusentaimiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska tuo on. Tuo mukavaa vihreyttä kotiin. Hain jo lisää sammalta, täytyy jatkojalostaa ideaa taas :D

   Poista
 3. Jotenkin niin epäilyttää, että miten tuo sammal voi pysyä kauniina talven yli rutikuivassa sisäilmassa. Kerro kuinka käy, kiinnostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minuakin :D mutta kyllä toisilla on tuntunut kestävän! Lupaan raportoida asiasta!

   Poista

Ilolla luen kommentit ja vastaan sinulle lisäkysymyksiin ♥