Sisäsauna ennen ja jälkeen remontin

Olen monesti maininnut, että olen "sauna riippuvainen" eli kylven siis joka ilta. Jos sauna jää välistä on se kyllä ihme juttu. Pitkän kaavan mukaan tulee harvoin mentyä... eli en juoksentele jäähyllä ja sauna tunti sodalla kuin ani harvoin. Kaikista suurimman nautinnon saa kun köllähtää väsyneenä lauteille ja nostaa jalat ylös... Ai ai... Taidan olla muutenkin syntynyt maailman kolkan väärällä laidalle, rakastan lämpöä ja minulla on viha-rakkaus suhde muihin vuoden aikoihin paitsi kesään.

Vaan saunastahan meidän piti puhua. Meillä tehtiin muutama vuosi sitten saunaremontti. Muuttaessa siellä näytti tältä, Tervetuloa 70-luvulle! Pukkilan laatat seinillä henki hyvinkin vahvaa vihreää ja kivana kontrastina oli ruskea lattia. Takuulla aikansa hitti, mutta oli kyllä liian retro tämän päivän asukkaalle. Vaikka toisinaan kuuli kommentteja "Tämä on niin retro, että säästäkää laatat!" Laatoista ei ollut säästettäväksi, ne olivat aikansa eläneet ja lasitukset kuluneet, eli älkää retroilijat huolestuko ette menettäneet mitään.

Sauna ja pesutilat purettiin itse. Hiukan jännitti iskeä moukarilla seinään, mitä sieltä löytyisi. Kaikki oli kuitenkin hienosti ja tuota pikaa saunaa päästiin kasaamaan takaisin päin. 

Jos tuolloin 70-luvulla on ollut vihreä-ruskea kombo tosi pop, on se tänä päivänä tumman ja valkean yhdistelmä. Itselläni siinsi mielessä ajatus kelosta ja ajattomasta saunasta, vaan onko tämäkään sitä enää tovin kuluttua? Väriksi valikoituikin ehkä hiukan normaalista poikkeava sävy. Saunan lauteissa on myös pieni jippo, keskilaude on tehty syväksi. Se mahdollistaa pesueen pienimmän leikit lauteilla ja tuo syvyyden tunnetta myös saunaan. Alalauteen taaimmaisella laudalla on kaksi merkitystä. Pitää lelut lauteilla ja patterin yläreuna piilossa. Minusta saunasta tuli ihanan rauhallinen ja pehmeä.

Millainen suhde teillä on saunaan? Pakollinen paha vai nautinnon paikka? Pääseekö sinne liian harvoin? Ja ikuisuus kysymys sähkö- vai puusauna? Minä sanon puu! Vaikka joudun sähkösaunassa löylyttelemään. Tosin on siinä se etu, että se on nopeammin lämmin. Ihania kylpyhetkiä! 


Muistatteko muuten tämän "väsyneen mutsin kurkkusnapsin", joka nautitaan ulkoisesti? Toimii muuten myös kesällä ilman saunaakin, viilentää ihanasti ihoa. Käy kurkkaamassa ohje tästä! 


13 kommenttia :

 1. Hahaa, meillä oli täsmälleen sama seinälaatta ja ruskea 5x5 lattiassa �� ei harmittanu purkaa! Ja samalla linjalla nyt kuin teillä. Valkoiset seinät ja tumma lattia sekä syvä alalaude lapsille. Nyt kyllä hiukan houkuttais tummentaa paneelit �� t. JennyN

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käyköhän meille aikanaan niin, että joku muu kauhistelee näitä meidän pesutiloja samalla tavalla aikakausien muuttuessa? :D

   Poista
 2. Tämä on kuin omaa nykyistä taloa katsoisi :D Me myös juuri remontoimme 70-luvun lopun taloa ja miten onkaan... meillä oli myös lähes kaikissa kaakelitiloissa ruskea sama laattalattia ja seinissä vihreä laatta. Heh. Minullekin liian retroa. Toki muutenkin meillä tehtiin koko taloon putkiremontti, joten kaakelit oli pakkokin poistaa. Hieno sauna teille. Me vielä odotellaan saunan valmistumista. Ehkä se pian on valmis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura. Odottavan aika on tosi pitkä, mutta on sitten kyllä ihanaa kun on valmista!

   Poista
 3. Onnistunut muutos. Puusauna. Vanhassa rintsikassamme oli puusauna ja ai että sitä löylyn lämpöä! Ihana oli myös katsella liekkejä lasiluukun läpi ja kuunnella puiden ritinää. Kolmannen lapsen tulon myötä muutettiin sähkökiukaalliseen taloon. Ei jaksanut enää remontoida taloon tilaa, kun oli rempattu tarpeeksi vuosikymmenen ajan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että mikä vain olisi ollut parempi tuon jälkeen :D :D Aikamoinen värikimara tuo entinen. Puukiuasta kaipaa kyllä aina, vaan on tuo sähkö tosiaan näppärä.

   Poista
 4. Hieno muutos. :) Itsekin mietin toisinaan miltä tämän päivän mielestämme "ajattomat" ja "tyylikkäät" ratkaisut näyttävät vuosikymmenien kuluttua. Onneksi hetkessä on lupa elää ja tehdä kotia juuri tämän hetken maun mukaan. :)

  VastaaPoista
 5. Tulikin upea muutos :) Täälläkin on jokapäiväinen saunoja ja siksi meillä onkin aina valmis kiuas. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen joskus miettinyt tuota heti valmista, mutta meillä lämpiää sauna 30minuutissa joten nopea on muutenkin! :)

   Poista

Ilolla luen kommentit ja vastaan sinulle lisäkysymyksiin ♥